top of page
tepel

SIAM REAP & ANGKOR WAT

Angkor Wat er verdens største religiøse tempel-kompleks - og imponerende for meget mere og andet end dets størrelse. Et hvert besøg til Cambodja bør nødvendigvis indbefatte et besøg til Angkor Wat.  Herunder vil jeg beskrive vores dage i Siam Reap med anbefalinger til hvilke templer vi var gladest for at besøge, samt lidt råd til hvad man kan lave i Siam Reap når man ikke lige er ude ved templerne. 

Siam Reap og Angkor Wat ligger tæt på den Thailandske grænse, og det er derfor populært at tage en afstikker fra en Thailand-tur ind i Cambodja og se templerne. Men Cambodja kan meget og mere end templerne ved Siam Reap - læs eksempelvis om de flotteste nærmest øde øer med hvidt sand her.

angkor wat
Angkor Wat

Området med de mange templer hedder Angkor Wat - og så hedder det største og mest kendte tempel også Angkor Wat for at gøre forvirringen total. Angkor betyder by og Wat betyder tempel, så en egentlig oversættelse vil være Tempel by. Templerne blev bygget i 1200-tallet og selve Angkor Wat er aldrig blevet forladt - men er gået fra et tempel for hinduismen til buddhismen. 

Lad mig starte med at sige: Du kan ikke nøjes med én dag ved Angkor Wat -templerne og selve Angkor Wat templet er faktisk det mindst sjove, synes jeg. Så lad vær med at nøjes med det! Når det så er sagt, så er Angkor Wat-templet naturligvis en flot og stor oplevelse. Når man ankommer til området inde fra Siam Reap, er Angkor Wat det første tempel man kommer til. Her er masser af sælgere, nogle tiggere, en masse turistbusser og naturligvis - et hav af turister! Det gode ved Angkor Wat er dog, at det er så kæmpe stort, at man sagtens kan finde små afkroge og områder, hvor man er næsten alene. De imponerende udskæringer og hele strukturen er fascinerende. Man kan godt komme op i Angkor Wats kendte tårne - men da det stadig er et aktivt buddhistisk tempel, skal man være godt pakket ind og ikke vise skuldre eller knæ hvis man vil lukkes ind. 

Angkor Wat er utrolig flot bevaret - måske fordi det ikke ligger direkte i junglen som mange af de andre templer. Men det gør det på mange måder også mindre charmerende. Selvfølgelig skal du besøge Angkor Wat - men du skal også huske at besøge andre templer i tempel byen over dem alle.

angkor wat
Angkor Thom

En smukt udsmykket bro og en port med et ansigt over. Angkor Thom er noget af de smukkeste - og da broen stadig er i brug for at kommer rundt i Angkor Wat-området, får man lov at opleve noget så sjovt som at køre gennem porten.

Angkor Wat ligger ca 5 km fra Siam Reap og mange af de største og mest kendte templer ligger tæt på hinanden. Så vi lejede en cykel og cyklede til Angkor Wat. Man betaler entre for hele området og får et kort der er nemt at cykle efter. Man skal huske på at cyklerne ikke er samme stand som DK - og vejene heller ikke. Men det er en sjov og hyggelig oplevelse at cykle rundt steder som Angkor Thom - og man kan sagtens købe vand, mad og snacks i området, så man skal ikke være bange for at gå sukkerkold i varmen.

angkor thom
Der kan sagtens være kø for at komme igennem den smalle port ved Angkor Thom, men udsigten er heldigvis ikke den værste i ventetiden.
Bayon

Bayon er det andet af de tre største og mest kendte templer ved Angkor Wat (Angkor Wat og Ta Prohm værende de to andre) - og måske mit yndlings tempel. Det er næsten en labyrint og man kan helt miste stedsansen, hvilket er en sjov oplevelse i sig selv, men så synes jeg også bare det er et smukt tempel - fyldt med kæmpe ansigter!

bayon
Et af Bayons mange ansigter.
Ta Prohm

Ta Prohm er nok det næst-mest kendte tempel takket være Angelina Jolies Tombraider. Ta Prohm er også rigtig sjov fordi det næsten er groet helt til, hvilket betyder at der er kæmpe træer, hvis rødder næsten rammer templet ind. Det er meget picture-perfect og sjovt - men også vildt crowded.

ta prohm
ta prohm
Ta Prohm er fantastisk charmerende og grøn - men du får det ikke for dig selv!
Banteay Srei

Et fladt og ikke så stort tempel - men måske her man bedst kunne se de flotte detaljer der er skåret ind i stenene. Det ligger lidt længere væk fra Angkor Wat-templet, så hvis du vil tage én dag med cykel til de største templer og en anden dag med Tuk-tuk, kan dette tempel passende besøges når du har motorkraft til hjælp 😉 Gå en lille tur her og se alle de smukke og imponerende detaljer.

banteay srei
Phnom Bakheng

Også nemmeste at komme til med tuk-tuk. Men på mange måder et must. Her skal man rigtig klatre for at nå til toppen - og så venter den vildeste udsigt. Det er sjovt og aktivt og slet ikke lige så crowded som ved mange af de andre templer.

phnom bakheng
Kbal Spean

Vi tog en dag langt fra Siam Reap (ca 55 km) for at se noget af det mindre kendte arkitektur fra dengang. Og lad os bare sige, at der er en grund til at de store er de mest kendte - for det var mildest talt anti-klimaks at se på flade sten i en jungle, når man lige har klatret op af gamle templer. Men det var en rigtig flot tur der til og en smuk hike gennem junglen til stenene med inskriptionerne. 

Når man er ved templer, er der ofte boder hvor man kan købe forårsruller eller nudler. Men hvis man lige som os, er mere til gadekøkkener, kan din tuktuk sagtens køre dig ad en sidegade et sted og finde et mere autentisk sted. Her er der ingen menukort - men peger bare på den gryde man helst vil have mad fra.

Tuk-tukken var med i prisen på det hotel vi boede på, men vi gav ham 20 dollars i drikkepenge da han havde kørt os tålmodigt rundt en hel dag og hjulpet os med at finde lækker mad. Og det var en god og behagelig tuk-tuk hvor han havde vand på køl med til os. God service skal da belønnes 🙂

kbal spean
"Stien" op til Kbal Spean

Jeg kan på det varmeste anbefale at bo nogle dage i Siam Reap og tage på opdagelse med både cykel og tuk-tuk ved Angkor Wat. Vi spiste lidt take away i skyggen af et mindre besøgt tempel og slappede med bog i skyggen af et andet. Det er fantastisk sted - og hvis man bevæger sig væk fra de største templer, kan man også undgå de fleste andre turister.

frisk juice
Friske frugtjuice lokker på et hvert gadehjørne
Siam Reap

Siam Reap i sig selv bliver ofte tænkt som blot et opholdssted for folk der skal se Angkor Wat. Men det gør byen nu også godt - der er hoteller og hostels i alle prisklasser og størrelser. Et godt tip er dog at bo et sted med pool - efter en hel dag på støvet veje med tuk-tuk eller cykel gennem Angkor Wat, er det fantastisk at hoppe i en pool og slappe af. 

Derudover kan jeg dog også anbefale at tage ud og spise på Siam Reaps forskellige gadekøkkener - de skuffer ikke! Eksempelvis Pakombor street food kan anbefales. Derudover kan du altid finde mad med mere vesterlig karakter på pub street.

Siam Reap byder også på et hyggeligt night market hvor du kan finde mange fine souvenirs eller lign til ingen penge.

night market

Men man kommer naturligvis ikke til Siam Reap for byens skyld, men for templernes. Vi havde dog også nogle hyggelige dage med blot at slentre rundt og nyde hotellets pool. 

tempel

Rigtig god tur til smukke og fascinerende Angkor Wat. Og husk at forlænge dit besøg i Cambodja, så du ikke kun ser Angkor Wat  - men også lærer landet bedre at kende og ikke mindst for udnyttet de smukke smukke strande! Læs mere om hvad du skal opleve i Cambodja her. Rigtig god ferie til det vildt fascinerende land!

cambodja
Cambodja
asien
bottom of page