Cillezulli
Japan - 3 uger i Solens Rige
Japan er uden tvivl én af mine yndlingsdestinationer nogensinde. Det er ikke billigt, og nok heller ikke så nemt som forventet, men hold nu op hvor er det smukt, rent, fascinerende, proppet med lækker mad og at opleve et iland i Asien var en vildt fed oplevelse. Vi kan lære meget af Japan. Esben og jeg var afsted 25 dage og herunder vil jeg beskrive vores rute, samt nogle af de ting vi lærte undervejs.

Lad mig starte med lidt forventningsafstemning. Jeg havde hørt, at det var vildt nemt at rejse i Japan. Det er både sandt og falsk. Der er eksempelvis overraskende mange japanere der ikke snakker et ord engelsk. Deres offentlige transport er hurtig, effektiv og præcis, men også dyrt og sjældent skiltet på engelsk udenfor de mest turistede steder. Og ikke helt gennemskueligt. Og når vi så har at gøre med halvdyre priser, og man rejser på budget, så er det ikke nemt at finde en billig løsning, som er tilfældet mange andre steder i Asien. Men, når det er sagt, er Japan nem på den måde, at turister overhovedet ikke behøver at være nervøse. Hverken for scams, lommetyve eller lign. Sjældent har jeg følt mig mere sikker på en rejse. Japanere er høflige og meget hjælpsomme, men også meget sky. Du bliver ikke antastet af sælgere eller tiggere. Der skal ikke gives drikkepenge nogen steder og med bare lidt kendskab til japansk mad, kommer man meget lang med at bestille hos tjenere der ikke kan engelsk, selvom menuerne står på japansk.
Alt i alt er Japan meget vesterlig og genkendelig, og dermed nem at rejse i - men det er nu godt at forberede sig på, at især den offentlige transport, kræver lidt mere research end jeg i hvert fald var vant til fra andre rejser.

Rundturen kort fortalt. Med tog fra Tokyo lufthavn til Hakone, videre til Kyoto, Hiroshima og til Fukuoka hvor fra vi lejede bil og kørte rundt i området Kyushu. Fra Fukuoka fløj vi så til Ishigaki (der ligger langt sydligere i virkeligheden end placeret her), og derfra retur til Tokyo, hvor vi tilbragte vores sidste feriedage, inden vi fløj retur til Danmark. 25 dage, 6 stops.
FØRSTE STOP: HAKONE
Fra Narita lufthavn udenfor Tokyo tog vi direkte til Hakone. Vi fløj med SAS direkte fra København til Tokyo og landede om morgenen, så der var god tid og overskud til at tage den lille tur fra Tokyo til Hakone allerede første dag, og gemme Tokyo til slutningen af vores ferie. Hakone er beskrevet som et vanvittig flot naturområde med Mount Fiji og varme kilder. Og vi synes bestemt også det var både smukt og hyggeligt at ankomme til Hakone Yomoto, hvor vi havde booket en træboks at sove i. Hvad vi ikke havde været opmærksomme på er, at Hakone ikke blot er navnet på en lille by, men et kæmpe område. Hakone Yomoto hvor vi boede have en hyggelig hovedgave med souvenirboder og sjove butikker, små fine vandfald og flod og onsens, men hvis man vil op til Hakone Shrine, søen og kabelbanen til Mount Fiji, skal man med bus fra Hakone Yomoto til Motohakone. Det koster 120 kr pr person og tager 45 minutters bjergkørsel. Kabelbanen til Mount Fiji var lukket mens vi var der pga. vejret.

Vi elskede vores første 1,5 dag i Hakone og nød god ramen, gåture i naturen og den ualmindeligt smukke Torigate ved Lake Hakone. Efterfølgende har vi dog talt om, at naturen vi så på resten af turen sagtens kan leve op til Hakones, og at Hakone måske især er kendt fordi, det er en nem udflugtsmulighed fra Tokyo. Hvis du bor i Tokyo og skal til Hakone en enkelt dag eller to og retur, kan det bedst betale sig at købe Hakone Free Pass. Det gælder ikke for alle tog fra Tokyo og retur, men det gælder i alle busser, tog og kabelbaner i Hakone nationalparken. Men undersøg på forhånd om kabelbanen er åben og hvor I skal bo i forhold til seværdighederne, da alle disse ting spiller ind i hvor meget transport man får behov for. Ud over den smukke natur, er Hakone også kendt for sine varme kilder, de såkaldte onsens. Dem prøvede vi dog ikke her.

Ved Hakones smukke og kendte Torigate ned til Hakone Lake oplevede vi første gang japanernes upåklagelige køkultur. Alle stod pænt i kø, så alle kunne få et smukt billede ved gaten alene.
Hakone var et smukt sted at falde ned oven på en lang flyvetur og komme sig over jetlagget, men vi var uheldige med vejret og fandt området lidt stort og uoverskueligt. Jeg vil klart anbefale Hakone til at komme ud af Tokyo, men hvis du har mulgihed for at prioritere andre naturoplevelser i Japan, ville jeg gøre det. Husk at komme forberedt til Hakone - det kræver transport at opleve det hele. Og hvis du overnatter i Hakone Yomoto kan jeg anbefale at spise aftensmad på sidegaderne til hovedgaden - billigere og meget mere autentisk.
ANDET STOP: KYOTO
Det er svært at sige hvilket af vores stop jeg elskede mest - men Kyoto er i hvert fald højt på listen! En hyggelig gammel by, med lave huse, små rolige veje, cykelafstand til det meste og flotte templer og tori gates. Jeg nød vores 3 dage i Kyoto helt vildt meget - læs meget mere om hvad vi fik dagene til at gå med her. Kyoto kan på det varmeste anbefales!

De smukke tori gates er bare én af grundene til at besøge Kyoto. Læs meget mere om byen og dens seværdigheder i dette indlæg.
TREDJE STOP: HIROSHIMA
Hiroshima er på ingen måder en lige så hyggelig destination som Kyoto, men ikke desto mindre en vild oplevelse. Både at befinde sig i en by, der for under 100 år siden blev jævnet med jorden af en atombombe, men også at opleve hvordan japanerne valgte at genopbygge og ikke lade sig slå ud. Og så er der selvfølgelig øen Miyajima, der står som en af mine yndlingsoplevelser mens vi var i Japan. Læs mere om både vores dag på Miyajima og vore dag i atombombens tegn via dette link.

Monument for atombombesprægningen over Hiroshima den 6. august 1945. Læs mere om den rørende og bevægende oplevelse at besøge Hiroshimas atombombe-museum her.
FJERDE STOP: KYUSHU
At sige vores fjerde stop var hele Kyushu er en stærk overdrivelse, da betegnelsen Kyushu dækker over hele den sydlige ø i af Japans store hovedøer. Og der er meget at se der. Men vi kørte rundt i 3 dage og fik nogle smukke naturoplevelser, i en afsides-liggende del af Japan, hvor man både fornemmede, at de så færre turister, hvor færre talte engelsk og vi fik fred og ro og så flotte vandfald, efter nogle dage i byerne Kyoto og Hiroshima. I kan læse mere om vores roadtrip i Kuyshu her.

Den smukke Takachiho Gorge i Kyushu. Læs mere om de andre smukke vandfald og naturoplevelser vi så på vores roadtrip på den sydlige hovedø her.
FEMTE STOP: ISHIGAKI
De kendte Okinawa-øer trak naturligvis når vi nu skulle til Japan - og hvis du prøver at flette en strandferie i din Japantur, er Okinawa klart det første der dukker op på alle online-anbefalinger. Vi fløj indenrigs fra Fukuoka i syd til Ishigaki og derfra retur til Tokyo til 2000 kr. Vores tur til Ishigaki blev udfordret af en tyfon der hærgede bedst som vi skulle lande med flyet, hvilket betød, at de første par dage var overskyet og grå - ikke helt hvad vi havde forestillet af os et strand-paradis. Alligevel blev vores Ishigaki-eventyr noget ganske særligt - fyldt med flot snorkling, natur, vandfald og køreture på en stadig uspoleret japansk version af Hawaii. Læs om alt vi foretog os her.

SIDSTE STOP: TOKYO
Der er ingen tvivl om at Tokyo er en virkelig fed by, og en der kan anbefales til alle der elsker storbysferier. Når det er sagt er jeg nok ikke den rette til at guide for meget i den by, da jeg var virkelig træt da vi ankom. Både fordi vi havde rejst rundt i Japan i over 3 uger på det tidpunkt, og fordi, som vi først senere fandt ud af, var gravid. Hvilket betød, at storbyen på mange måder også blev mere uoverskuelig end en strandferie. Så et godt tip er, at starte med Tokyo eller i hvert fald ikke gemme det til man er allermest træt 😉
Herunder skriver jeg hvad jeg bedst kunne lide ved Tokyo - samt et tip til deres metrosystem, som jeg på ingen måder fandt overskueligt!

Metroen:
I Tokyo er der 2 forskellige systemer. Hvad der svarer til s-tog og metro i København eksempelvis. Forskellen her er bare, at billetterne ikke automatisk dur på tværs af de to systemer. Så hvis du har rejst med tog gennem Japan og dertil købt et JR-railway pas, kan det bruges på nogle strækninger, mens du skal have metrobilletter til nogle andre linjer. Vi skulle købe et turistkort til metroen, og troede fejlagtigt at dette kunne gøres på stationerne, men ak. Vi måtte tilbage til hotellet for at hente pas (for at bevise at vi var i landet på turistvisum) og derefter finde en BIG CAMERA-forretning der sælger turistbilletter til metroen til flere dage. Heldigvis lå der en sådan butik ganske tæt på stationen hvor vi boede ved Shinjuku, men alligevel. Ikke helt nemt. Dertil kom så at finde rundt på de mega store stationer. Her kan google maps hjælpe lidt. Når du ved hvor du skal hen og laver en rejseplan, kan man på kortet se et lille bogstav og tal. Det svarer til navnet på den udgang der er tættest på din destination, og så kan man gå efter skiltene til den udgang nede på stationen. Alt endte med at blive en del nemmere efter vi have prøvet metrosystemet nogle gange, men jeg må indrømme, at det kom bag på mig, at det var så besværligt, når eksempelvis Hong Kong har det nemmeste metrosystem jeg endnu har prøvet. Til gengæld er det ikke særlig dyrt og metroerne kører ofte. Hvis du jun har kort tid i Tokyo vil jeg dog anbefale taxi.

Shibuya:
Jeg synes det var rigtig sjovt at besøge Shibuya-området. Både fordi det var sjovt at se den kendte lyskryds/overgang i virkeligheden, men også fordi hele området er fuld af liv og sjove butikker, og selvom det er lidt turistet er det på mange måder også det Tokyo man forestiller sig at møde hjemmefra. Ved Shibuya stationen og lyskrydset er der mange mennesker, og især er der travlt på Starbucks der har udsigt over krydset. I gaderne rundt om er der bestemt også folk, men her er det i min optik lidt sjovere at gå på opdagelse og fare vild. Her var jeg især vild med butikkerne Don Quijote eller Donki som den hedder i folkemunde - her kan du finde alt skørt mellem himmel og jord. Derudover fik vi også en del tid til at gå i The Loft-butikken.

Fra området omkring Shibuya station begav vi os ned til Yoyogi Park der er en stor grøn oase midt i byens travlhed. Et godt sted at tage en slapper og en picnic. Fra Parken begav vi os ud mod området omkring Takeshita Street, hvor man blandt andet finder den flotte glasentre til Tokyu Plaza (der har en Starbucks med en skøn tagterasse) og Monster Caféen der nok er mere instagramable end den er appetitlig. Alt i alt er dette område et man sagtens kan slentre rundt i i mange mange timer.

Lige omkring Shibuya Sation finder du også en af de mange statuer der står til minde og ære for hunden Hachi. Historien er kort, at hunden Hachi altid hentede sin ejer ved stationen når han kom hjem fra arbejde, men da ejeren end dag pludseligt døde, blev hunden ved med forgæves at vente på ejeren hver dag frem til sin død. Den bedste hund! Ved Shibuya er der kø til at tage billeder sammen med hunden, men hvis man i stedet tager til Tokyo University, hvor ejeren arbejdede, har man statuen helt for sig selv - og nogle gange er det bare sjovt at besøge mindre turistede steder.
Underholdning:
Akihabara er kendt som området for spil og elektronik i Tokyo - og der var der også den ene butik efter den anden fyldt med skøre maskiner og spil. Hvis man er nørd, kan man nok få nogle timer til at gå her. Ikke langt derfra (ca 20 min gang) fandt vi også en biograf der viser alle film på originalsprog, så her kunne vi også slappe af nogle timer.
Som inkarneret Pokemon Go-spiller, måtte vi da også nødvendigvis forbi Pokemon Center, som jeg på en måde havde forventet ville være både en slags museum og cafe. Det viste sig mest at være en butik og en café (med en kø så lang, så bestil bord hjemmefra hvis du har utålmodige børn med). Til gengæld kunne man købe alt hvad hjertet kunne begære i form af Pokemon merchandise.

Den bedste underholdning for os blev, ikke overraskende, Tokyo Disneyland. Tokyo Disneyland er så vidt jeg har forstået, det eneste Disneyland i verden der ikke er drevet af Disney Inc. selv, men er udleciteret til et japansk selvskab. Om det er derfor billetterne er væsentligt billigere end de andre steder vi har besøgt ved jeg ikke, men det var billigt og steder rigtig hyggeligt og sjovt. Alle ridsne er på japansk, så hvis man ikke har været i Disneyland før, er det måske ikke det rette sted at starte, men vi nød parkerne meget. Især var det hyggeligt at se alle de flotte udklædninger de japanske gæster havde fundet frem i anledning af deres besøg i parkerne. Du kan læse flere tips og tricks til Disneyland her.

Ud over at nyde de mange sjove områder at gå rundt i i Tokyo, er maden jo i hele Japan generelt også bare fantastisk. Vi spiste uendeligt meget Ramen og når vi kunne komme til det, drak vi også Ramune. Der er vending machines på hvert gade hjørne, men Ramune fandt vi kun i supermarkeder og på ramen-restauranter. Men så kan man drikke cider eller grøn ice tea eller lign fra de forskellige maskiner. Det er bare at gå på opdagelse!

Alt i alt var vores tur til Japan klart på toppen af min liste over bedste feriedestinationer, og jeg glæder mig allerede til vi engang skal retur. Jeg kan på det varmeste anbefale en ferie til Japan og jeg ser personligt frem mod at udforske nogle af de steder vi ikke nåede på denne tur. Rigtig god ferie i Japan ☀️🇯🇵