top of page
Søg
  • Forfatters billedeCillezulli

6 ting du skal vide før din ferie i Sri Lanka

Opdateret: 24. mar. 2018


Okay, overskriften er måske lige lovlig dramatisk, men den skal bestemt ikke læses som en advarsel mod at tage afsted- som jeg også håber billedet nærmest siger for sig selv: selvfølgelig skal du tage til Sri Lanka! Herunder har jeg blot samlet 6 (en halv) ting der er gode at vide, før du tager afsted 🙂Via dette link kan du læse om 3 steder du SKAL besøge, hvis din sommerferie tager dig til Sri Lanka.


NR. 1 - KLIMAET 

Selvom Sri Lanka er en lille ø, er der kæmpe forskel på vejret mellem øst og vest, nord og syd. Det betyder at vejret er meget forskelligt fra sommer til vinter - og dermed også hvilke dele af øen man kan finde sol og bounty-strande på. Midtøen (hvor du blandt andet kan besøge Ella og The Glenrock) er fin at besøge hele året rundt. I sommerperioden skal du holde dig til øst- og nordkysten. I vinterhalvåret er det syd- og vestkysten der er solrig. Det kan du læse mange steder, men det er virkelig vigtigt at understrege! Vi har efterhånden besøgt mange lande i deres 'regnsæson' og altid fundet det ganske fint med lidt køligere temperaturer (læs: stadig varmere end dansk sommer) og et opklarende skyl midt på eftermiddagen. Men vi tog forbi sydkysten i sommerperioden, og det var ikke regnsæson - det var monsun! Masser af blæst og regnfulde dage - og et hav der var så oprørt, at det ikke var til at bade i. Ja hotellerne er halvpris af østkysten, men de står også næsten tomme, og med så megen regn og blæst, var det ikke det værd! Min klare anbefaling er, at holde sig til de anbefalede steder for årstiden ☀️


NR. 2 - AT KOMME RUNDT PÅ SRI LANKA

Først og fremmest - Sri Lanka er ikke som Sydøstasien hvor der konstant går busser til de forskelige turist-destinationer, og hvor det er sindsygt nemt at finde ud af de forskellige ruter. Muligvis Sri Lanka bare ikke er turistet nok endnu, og det er jo som sådan en god ting. Men derfor må I endelig ikke snyde jer selv for en tur med det offentlige - det er noget af en oplevelse!

TOG: Togruten mellem Ella og Kandy er verdensberømt for sin skønhed - og med rette! Det er en fantastisk langsom, men fantastisk smuk tur! I må ikke tage fra Sri Lanka uden at have kørt med toget. Hvis man ikke skal fra Kandy til Ella, kan man med fordel tage toget fra Ella til Nanu Oya og retur. Det er den smukkeste del af ruten. Vi tog også toget fra Colombo sydpå. Her kører toget med udsigt til strand og vand næsten hele turen - hvilket også var en mageløs oplevelse. Vi fik billetter på stationerne kort før afgang - hvis du vil bestille online, skal dette ske via rejseagenter i Sri Lanka, eksempelvis exporail, men dem har jeg personligt ingen erfaring med.

BUS: Busserne i Sri Lanka er en sag for viderekommende! Efter at have googlet og især benyttet rome2rio MEGET, lykkes det os at tage en lokal bus fra den sydlige del af øen og hele vejen op til Ella. Det var ca 6 timer i en lokal bus, med kun få pauser undervejs. Det var naturligvis en lang tur - men også enormt sjov og lærerig. Vi var de eneste turister på bussen. Vi betalte kun den normale billetpris pr person (selvom vi flere steder havde læst, at backpackere ofte skulle betale for en billet til deres taske også - hvilket helt ærligt, kun havde været fair, for flere steder var bussen helt proppet!). Billetprisen var under 20 kr pr person, og alle folk på den lokale busstation var mega venlige og hjælpsomme. Busturen bød også på et indblik i en enorm hjælpsom kultur - blandt andet steg der på et tidspunkt en mand ombord med 3 børn, hvor 3 tilfældige mennesker hjælper manden med at holde børnene indtil manden skulle af igen! Man sidder ikke sindsygt bekvemt - og turen tager længere tid end med bil, men for oplevelsen skyld, kan jeg kun anbefale at tage med bussen minimum en gang på jeres ferie!

TUK-TUK: For mig, findes der næsten ikke noget der skriger ferie mere end at køre med tuk-tuk! Det er altid sjovt, og bliver ligesom ved med at være eksotisk! Derfor tog vi faktisk også nogle af de længere ture med tuk-tuk. Klart dyrer end at køre med bus, men billigere end at køre med chauffør. Tricket er at holde øje med tuk-tuks der har en slags bagagerum, således at der er plads til jeres backpacks bag i, og I ikke skal sidde med dem mellem jer. Derudover er det en god idé at køre en kort tur med denne tuk-tukchauffør, således at I kan få en idé om, om det er en person der kører i stil med jeres temperament. Derefter er det bare at bede om en pris for at blive kørt mellem eksempelvis Ella og Arugam Bay. Det er en tur på nogle timer, som generelt ikke er anbefalelsesværdig at sidde i en tuk-tuk, men vi synes nu det var meget sjovt og flot. Det kan sagtens lade sig gøre - også til en pris der både er en god deal for chaufføren og for jer!

CHAUFFØR:  Langt den nemmeste måde at komme rundt på, er naturligvis med privat chauffør - noget langt de fleste hoteller kan arrangere, og egentlig også til en fair pris. Vi gav eksempelvis omkring 500 kr for at blive kørt 4 timer fra The Glenrock til lufthavnen da vi vi skulle hjem. Vi forstår godt at dette er en populær løsning - især hvis der hverken skal rejses meget eller hvis tiden er knap. Bare husk, at man oplever mere af den lokale kultur, ved at tage bussen 😉

NR. 3 - ALL THE WOMANIZERS 

Så jeg kunne tale stolpe op og stolpe ned om, hvor smuk det er at rejse i Sri Lanka, hvor mange flinke mennesker vi mødte og hvor nemt det hele egentlig var. Men der er lige en lille disclaimer der skal med. Jeg rejste med min kæreste  - en mand! 

Lige da jeg kom hjem fra Sri Lanka mødte jeg en pige til en fest, der overhørte mig tale om, hvor meget jeg ville anbefale Sri Lanka. "Hvorfor?" udbrød hun umiddelbart og undrende. Da vi talte sammen viste det sig, at hun havde rejst med udelukkende veninder, og de havde aldrig følt de kunne gå i fred. Hun fortalte en tragi-komisk historien om et hotel de boede på, hvor de skulle krydse en vej for at komme ned til stranden, og der havde de decideret ligget på lur og holdt øje med hvornår der var 'fri bane', for ellers havde de mænd hængende rundt om sig, altså klamt tæt på, resten af tiden på stranden. 

Og jeg forstod med det samme hvad hun mente - de få gange jeg gik uden Esben på denne tur, hvis jeg lige skulle hente noget på hotellet eller lign, blev jeg catcalled og anråbt. Jeg oplevede sågar at mænd kunne svømme hen til mig, hvis jeg lige svømmede for langt væk fra Esben på stranden. De er bestemt ikke vant til at se kvinder i bikini, og det kan skabe nogle kulturclash. Jeg fik endda nogle private beskeder fra mænd påinstagram fordi de kunne se mine billeder var geotagget i nærheden af dem: 'Hey beautifull lady - u wanna meet up'. 

For mig der rejste med Esben var det et lille til nærmest ikke-eksisterende irritationsmoment, men hvis man rejser udelukkende piger, skal man måske lige have det med i overvejelserne i forhold til hvilke hoteller man vil booke (læs: godt med privatliv). 

NR. 4 - MADEN

Jeg er blevet spurgt om dette nogle gange, så derfor får det lige sit eget punkt. Maden i Sri Lanka minder mere om det indiske køkken end det thailandske. Det er altså mere karry end det er nudler. Men de fleste steder hvor der er mange back-packere kan man jo få meget forskelligt. Det vesterlige køkken synes jeg dog man skal holde sig fra - der er langt mellem caféerne der har mestret det. Men ved kysterne er det det nemmeste i verden at bestille lidt seafood, som eksempelvis en kæmpereje 🍤😉 Ellers vil jeg blot anbefale at gå efter hvad tripadvisorsiger - de plejer at naile det meget godt. 

NR. 4 1/2

PS: Hvis du er ryger, så vær indstillet på, at folk alle steder beder om en cigaret. Cigaretter er underligt dyre i Sri Lanka - især dem der smager godt, og vi blev spurgt om en cigaret af både hotelpersonale, buschauffører og en politimand. Og vil man virkelig være nærig med cigaretter?


NR. 5 - DEN PERFEKTE (SOMMER) RUNDREJSE 

Hvis du har booket en sommerferie på 2 eller mere uger til Sri Lanka og ikke kan overskue hvordan og hvorledes du skal rejse rundt, vil jeg anbefale følgende: Tag fra lufthavnen til Colombo og derfra straks videre til Kandy. Fra Kandy kan du tage toget til Ella. Fra lækker hiking i Ella ville jeg tage toget til Arugam Bay, hvor jeg både ville bo på strand og med pool og få maks ud af strandferie der. Herfra ville jeg tage til The Glenrock for at par afsluttende dage i luksus inden jeg derfra ville tage til lufthavnen. Det gode ved denne rundrejse er, at man kan nå den på en almindelig ferielængde, og den kan skrues op og ned i oplevelser alt efter hvad man er tæt. Man kan eksempelvis tage på Safari tæt på Arugam Bay (men efter safariferie i Tanzania er vi svære at imponere) og man kan besøge nationalparker ved både Arugam Bay og Glenrock, så det er kun jer selv der sætter grænserne! 

Der er naturligvis mange andre lækre steder at besøge i Sri Lanka, og hvis I har længere tid, tror jeg eksempelvis også Polonnaruwa og ruinerne der, er et besøg værd. I kan læse om de 3 steder jeg absolut synes I SKAL besøge her.

NR. 6 - HISTORIEN / KONFLIKTER

Mange beskriver Sri Lanka som Thailand for 20 år siden. Jeg har ikke været i Thailand for 20 år siden, så det kan jeg i sagens natur ikke udtale mig om. Men jeg læser det som 'før Thailand blev alt for turistet' og det kan der være noget om. Én af grundene til, at Sri Lanka endnu ikke er så turistet er fordi, det faktisk ikke er særlig lang tid siden at borgerkrigen stoppede (i 2009). Derudover var det britisk koloni helt indtil 1972. 

Jeg havde naturligvis hørt om flygtninge fra Sri Lanka og dets lige før vi bookede billetterne, men som så ofte før i mit liv, er det først når jeg skal besøge et land, at jeg for alvor forsøger at sætte mig bare lidt ind i dets historie. Og historien om Sri Lanka er vild, ubehagelig og meget kompleks - men klart værd at læse om, for at forstå bare nogenlunde, hvilket land man rejser rundt i. Jeg læste selv blot historien overordnet iPolitikens Turen går til Sri Lanka, og derudover googlede jeg en masse. 

Jeg vil anbefale alle der tager til dette smukke land, at læse om dets historie - det giver altid en ekstra dimension. Derudover er der stadig urligheder i ny og næ - så hold jer opdateret på udenrigsministeriets hjemmeside inden I tager afsted. 

Læs mere om vores tur til Sri Lanka her - og rigtig god tur til Sri Lanka 🙂


#SriLanka #ArugamBay #Ella #Glenrock #Trafik #Transport #Mad #historie #Klima #rundrejse #Kultur #Rejsetips #ferieråd #guide

30 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page