top of page
Søg
  • Forfatters billedeCillezulli

12 ting du skal lave i Lyon!


Det fede ved Europa er, at der er så mange 'små storbyer' rundt omkring med en masse fede oplevelser, der passer perfekt til en forlænget weekend væk fra hverdagen. Så hvis du ligesom har været på hele hovedstad-rundturen, kan man sagtens give sig i kast med mindre besøgte byer - og med en direkte rute fra København med easyjet, er Lyon et rigtig godt bud, på en skøn weekend i det franske! 

Herunder fortæller jeg lidt om Lyon og hvad du skal opleve mens du besøger byen!


Lyons forskellige områder...

Hjertet er Lyon er en lille halvø der hedder Presqu'iIe som direkte oversat betyder 'næsten ø'. Her boede vi (min veninde og jeg) på vores weekendtur til Lyon. Presqu'ile er dog stor og der ligger både 2. arrondissement og 1. arrondissement (navne på bydelene i Lyon har numre ligesom i Paris). Vi bode i en Air B'n'b lige ved Place Jacobin der ligger i 1. arrondissement. Perfekt placering for vores weekend. 1. arrondissement er virkelig lækker - her både virkelig hyggelige små pladser og shoppinggader, og caféer og restauranter og så er det også her, at man kan begynde at gå op ad skråningen mod det hyggelige Croix-Rousse område.

2. arrondissement er nyere og byder på moderne bygninger, samt et nyt shopping-center og et museum ved navn Confluence. Uden for halvøen har vi på venstre side Lyons gamle bydel 'Viuex Lyon' der er byens ældste (og mest turistede) gamle virkelige hyggelige gade. Fra Viuex Lyon kan man også komme op til Lyons smukke domkirke.

Place Jacobin i hjertet af Presqu'ile i Lyon. Et perfekt udgangspunt for en weekend i den smukke by.


12 things to do in Lyon...

Det meste af det Lyon vi besøgte er koncentreret omkring presqu'ile, hvilket betyder, at det meste er i gåafstand. Men som på så mange andre storbysferier kan man let komme til at undervurdere afstande og ende med at gå en del kilometer. Så tag de gode sneaks på og indstil jer på at gå - eller tag metroen, der fungerer rigtig godt, og har døgn-billetter til omkring 6 euro.


1- Botanisk Have

I næsten enhver storby findes der også en botanisk have. De varierer i størrelse og prangt og pragt, men er altid en hyggelig oplevelse synes jeg. Lyons botaniske have er ingen undtagelse. Haven ligger i gåafstand fra Presque'ile og ligger i en kæmpe park, der i sig selv er et besøg værd. I parken er der gratis adgang til Lyons zoologiske have, så lige pludselig går giraffer og andre eksotiske dyr rundt, indhegninger rundt omkring i parken. Den botaniske have er vildt smuk og overdådig og hele drivhuset er næsten et kunst-musseum i sig selv!


En lille grøn oase


2 - Lyons smukkeste gade?

Hvis man tager fra sight til sight med metroen risikerer man at gå glip af nogle af de bedste slentre gader. Og selv Vieux Lyon er fyldt med romantiske gamle gader er Montée de la Grande Côte min yndlings. Den leder fra Presqu'ile op til det hyggelige Croix-Rousse område. Gaden der op er så hyggelig, og hvis man tager de ned igen, har man udsigten udover Lyon foran sig hele tiden.


3 - Street art og murals

Jeg læste et sted, at Lyon er den by i Europa, næstefter Berlin, der har mest street art og murals. I de centrale områder kommer man forbi en nogle af dem. Det er klart de mere polerede murals der er nemmest at finde adresser på, men man kan også finde fin street art i området omkring Croix-Rousse. Eksempelvis den fine escalier colores. Men det meste kendte mural er La Fresque des Lyonnais. Et hus med vægmalerier af alle Lyons mest kendte bysbørn. Bestemt et besøg værd.


Escalier Colorés på Rue Prunelle

La Fresque des Lyonnais


4 - Kirken over byen

På toppen af en stejl bakke over Lyons gamle bydel Vieux Lyon, ligger Lyons smukke Basilica de Notre Dame de Fourvière. Fra de fleste steder i byen kan man se kirken, og fra kirken kan man se ud over hele Lyon. Turen derop er stejl (og varm), og udsigten kommer først når man kommer helt op, så ved mindre man gerne vil have god ben work-out, er det en god idé at tage Funicular de Lyon der kører fra metrostationen i den gamle bydel og op til kirken. Kirken er imponerende - men det er udsigten der tager prisen. Man kan se over Lyon og helt over til alperne.


Udsigt over Lyon fra kirken.


5 - Ruinerne

Et lille stenkast fra kirken kan man se de gamle romerske ruiner samt et museum der fortæller historien om Lyon som Galliens hovedstad for mange år siden. Det hyggelige ved ruinerner er, at man gerne må gå rundt i dem, også hvis man ikke vil ind på musseet. Gratis entré og alt 😊

6 - Statue

Ved broen Passarelle du Palais de Justice fra Vieux Lyon til Presqu'ile står en flot stor statue der hedder 'The Weight of Oneself' og forestiller en mand der bærer sig selv. De to mænd er identiske og viser på flot vis, følelsen af et tungt sind, synes jeg. Og så er jeg ret vild med at den er lavet i en gammel romersk stil og at den står i vandet på en pæl. Absolut værd et stop på jeres gåtur rundt i Lyon.


7 - hænge ved floderne

På hver sin side af Presqu'ile i Lyon løber 2 floder. Henholdsvis Saône og Rhône floderne, der mødes ved halvøen slutning ved Confluence musseet.  Der er noget fantastisk lækkert over kombinationen af vand og by, og i Lyon har man gjort en masse for, at man kan nyde det til fulde. Så jeg vil anbefale jer at gå så meget som muligt over de smukke små broer der forbinder Presqu'ile med de andre bydele, samt at udnytte de finde steder hvor man kan hænge ud ved floderne, som eksempelvis ved Le Sucre (mere om stedet herunder), Qaui Victor Augagneur med plateauer til at holde picnic på, eller liggestolene ved vandet tæt på La Fresque des Lyonnais.

En af Lyons mange smukke gang-broer.

Udsigt til kirken fra kajen på Presqu'ile. Og en tro kopi af toppen på eifeltårnet, så symbolet på republikken altid er højere end symbolet på religion.


8 - kanalrundfart

Storbysferiesklassiker som jeg elsker. Lige at sidde ned i en båd en god time, mens en guide fortæller sjove anekdoter fra byen man besøger. Kanalrundfarten i Lyon var lidt pricy (14 euro) men virkelig hyggelig og smuk. Den afgår fra Presqu'ile-siden af Passarelle du Palais de Justice-broen. Og sejler fra morgen til ca kl 16, hvis man vil afsted senere er der en del tilbud på bådture med middag, men dem prøvede jeg ikke. Synes det lyder lidt turistfælde agtigt, men jeg har selvfølgelig lige givet 14 euro for en time på en båd, så who am I to talk...

Afgang fra Quai de Célestins.


9 - Musée Miniature et Cinéma

Hvis man er lidt filmnørd, er Brødrene Lumière ikke et ukendt navn. De er nemlig blandt de første film-pionere og tog patent på film-mediet som var forstadiet til de film vi kender i dag. Og så var de fra Lyon, ligesom mange af de første film (og her snakker vi altså 1 min kortfilm) foregik i Lyon. Så det giver kun mening, at Lyon har en filmfestival opkaldt efter Lumière-brødrene. Og at byen har et Cinema-museum. Så det skulle jeg da besøge.

Museet er mega random - der er en masse props fra en masse forskellige film, og videoer om hvordan filmmediet har udhviklet sig, og især hvordan props bruges som speciel-effekts. Og så er der lige en etage med en masse små miniature rum, som ikke rigtig hænger sammen med museet, men som er ret imponerende lavet. På mange måder er man ret godt underholdt i museet, men samtidig synes man måske også, det hele er lidt skørt. Men det er billigt (9 euro for at komme ind) og de har ret mange sjove props. Så hvis man bare er lidt filmglad kan det anbefales 😊

Hvad har et Hoover board fra Tilbage til Fremtiden er gøre med noget som helst? Intet, men det er nu hyggeligt at se på.

Hvad har et miniature set af en gammel biograf med noget at gøre? Intet, men det er godt lavet!


10 - Vieux Lyon 

Tag på en slentretur i den gamle bydel Vieux Lyon. Der er en del turister, men det er forståeligt - der er rigtig smukt, og der er en del souvenir-butikker og caféer. Her ligger også den smukke Saint Jean Katedral, der dog virker mindre overvældende med den store Fourvière der kigger ned på den fra bakketoppen. Der er også en masse af disse såkaldte traboules - som i virkeligheden bare er små baggårde, som måske er mindre imponerende når man selv kommer fra et land som DK, med en små gamle middelalderlige kringelkroge, men som stadig er hyggelige at gå på opdagelse i. De er skiltet ret dårlige, men når I går rundt i Vieux Lyon, skal I holde øje med kobber-platter der hænger ved siden af døre. Så kan man bare åbne døren og gå ind og se de små baggårde. Men husk at være stille og vise hensyn - folk bor her stadig 😊

Limonade-pause i udkanten af den gamle bydel. Limonaden var ikke ligeså god som udsigten. Gå evt påJohnnys Kitchen i stedet.

Husk at kigge op når I går i de små traboules baggårde.


11 - Les Halles de Lyon Paul Bocuse

I Lyon er de rigtig stolte af en stor kendt kok som hed Paul Bocuse. Jeg er ikke nogen foodie, så jeg kender ham ikke, men nød nu alligevel en slentretur i deres mad-mekka i hans ære. Les Halles er ikke helt i gåafstand fra Presqu'ile, men kun få metros-stop væk, og minder lidt om en gammel mindre lækker udgave af Torvehallerne. Dets klare fordel er, at de har en del flere østers end Torvehallerne kan prale af. Så hvis I er humør til browse fødevarer og spise østers med hvidvin, er dette sted et godt bud. 


12 - Presqu'ile 1. arrondissement

I området ved 1. arrondissement på Presqu'ile kan man både besøge det flotte rådhus (Hotel de Ville med et flot springvand på pladsen forna), og finde en masse butikker med mærker man kender fra DK, samt nogle sjove særbutikker. Nær Place de Jacobin er der bare en masse hyggelige butikker at gå rundt i. Og så er der også Grand Hotel Diux som ikke kun er et hotel, men også en shoppearkade i et gammelt flot kloster. Sjovt at gå igennem når man alligevel er på shoppingtur 😊

Grand Hotel Diux


Where to eat in Lyon...

Lyon er efter sigende den by i Frankrig med flest restauranter pr indbygger. Og med deres stolthed af kokken Paul Bocuse tydelig i hele byen, burde Lyon være et rent mekka for foodies. Men jeg synes det var virkelig svært at navigere i, hvor de gode steder er. De fleste steder hvor man læser om Lyon, nævner de de små lokale restauranter kaldet bouchons, hvor der serveres lokalt mad, som en særlig ting for Lyon. Men jeg aner ikke hvilke af disse mange bouchons der er gode, og selvom vi besøgte én der havde fået gode anmeldelser på Tripadvisor, synes jeg stadig den lugtede af turistfælde. Herunder skriver jeg om nogle gode steder jeg kan anbefale - og ellers er en storbysweekend vel heller ikke komplet uden at ende på en enkelt tvivlsom turistet café 😉

Slake Coffe House: En rigtig hyggelig lille café med god kaffe, engelsktalende venligt personale og fint lille udvalg til morgenmad, eller eftermiddagskaffen 

Slake Coffee House tæt ved Place Jacobins i 1. arrondissement på Presqu'ile


Le Desjeuneur: I Croix-Rousse ligger denne lille perle af en hyggelig café der serverer virkelig lækker morgenmad hele dagen, og hvor der altid er godt med leben og mange mennesker.  Med andre ord: maden smager sygt godt og stemningen er i top. What's not to like? 😉

Husk dog, at franskmænds døgnrytme er liiidt anderledes end danskeres, og nogle morgenmadsteder åbner først kl 10, ligesom det er svært at spise aftensmad før kl 19. Le Desjeuneur åbner kl 09, mens Slake ikke åbner før kl 10 i weekenderne. Bare så man ikke går forgæves.


Le Sucre og hele området omkring er bestemt et besøg værd! Selve Le Sucre er en gammel sukker fabrik der nu er nedlagt og lavet til en bar og spillested. Helt fantastisk bygning. Og hvis man ikke lige leder efter en bar, er der andre flotte bygninger langs vandkanten der er mere almindelige caféer. Som eksempelvis Selcius der har stor brunch hver søndag. Og bliver en hyggelig bar om aftenen også 😉

Stå af sporvognen ved shoppingcenteret Confluence, og gå gennem den imponerende shopping mall ud til vandet. Gå langs kajen ned til Le Sucre - og evt hele vejen ned til enden af Presqu'ile, hvor floderne møder hinanden.

Le Sucres flotte siloer med de franske ord for højre og venstre på hver side.

Området omkring Le Sucre er som Lyons svar på Islands brygge. Smuk og industriel og moderne.


Ikke overraskende findes der en del Bib Gourmand Restauranter i Lyon - og i min erfaring er det altid en rigtig god idé at gå efter den guide. Det er restauranter som Michelin Guiden ikke har givet en stjerne, men som de stadig anbefaler. Det betyder ofte, at man kan finde god mad til færre penge. I Lyon oplevede jeg blot, at de Bib Gourmand restauranter der lå tættest på centrum, krævede bordbestilling. Så vil du være sikker på et godt måltid, kan jeg anbefale at planlægge lidt hjemmefra og booke bord på eksempelvis Daniel et Denise eller Imouto.

Alt i alt havde vi en fantastisk skøn weekend i Lyon - så let en by at være i og så smuk en by at gå rundt i. Kan klart anbefales 😊


#Lyon #Storbysferie #rejseguide #ferietips #frankrig #travelblog #ferieblog #rejseblog

821 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page