top of page
IMG_8542.jpg

FORLÆNGET WEEKEND

I SCHWEIZ:

LAUTERBRUNNEN & ZÜRICH

I forbindelse med forårets mange helligdage besluttede en veninde og jeg os for, at undersøge, om Lauterbrunnen i Schweiz virkelig er lige så smuk som området ser ud på instagram - og i samme ombæring tjekke Zürich ud. Vi købte derfor nogle billige flybilletter direkte til Zürich fra Kastrup efter arbejde en torsdag og så vi havde torsdag aften, fredag og lørdag dag og det meste af søndag i Schweiz, inden vi landede i København igen søndag aften. En lille forlænget weekend. Herunder vil jeg skrive hvordan vi fik den weekend til at gå - og anbefale dig at tage samme tur😉

IMG_4775.jpg

FØRSTE AFTEN: Ankomst

Først og fremmest, Lauterbrunnen er faktisk noget af det smukkeste man kan forestille sig, så lad  jer ikke afskrække ved, at det lige kræver en ekstra indsats at komme dertil. Når man lander i Lufthavnen i Zürich, ligger togstationen nemt i underetagen i forlængelse af lufthavnen. Her valgte vi at købe vores togbilletter til Lauterbrunnen i en automat, men en servicemedarbejder anbefalede os at købe et 3 dags togpas i butikken i stedet. Han sagde der var penge at spare. I butikken fik vi omvekslet vores togbilletter til et pas der virkede til alle toge i og omkring Lauterbrunnen og Zürich i tre dage. Det var pænt dyrt - 1500 kr pr mand, men i en stresset situation og uden at komme velforberedt troede vi blindt på, at dette pas kunne betale sig for os. Det skulle vise sig ikke helt at være sandt. Faktisk er det billigere blot at købe en tur-retur billet mellem Zürich-Lauterbrunnen og tilkøbe de små ture man tager på i Lauterbrunnen ved siden af. Men hvis man vil besøge enten Piz Gloria /Schilthorn James Bond Museum (mere herom senere) eller Jungfraujoch (det højeste beliggende togtation i Europa) kan det godt betale sig. Så hvis man lige som os skal på en kort tur og også gerne vil aktivere benene lidt, bør man købe togbilletterne i løssalg. Hvis man ved man skal køre meget mere i tog og besøge bjergtoppe, kan det godt betale sig.

IMG_8534.jpg

Men pyt nu med det, vi kom ombord toget mod Lauterbrunnen. Vi skulle skifte to gange, men sjældent har det kørt mere smooth. Hver gang vi ankom til en perron hvor vi skulle skifte, holdt det andet tog og ventede på os. Så nemt et system, og de 3 timer i tog fra Zürich mod Lauterbrunnen fløj forbi, da udsigten især den sidste halvdel af turen er vildt smuk - fyldt med bjerge og søer. Vi ankom til Lauterbrunnen i skumringstiden, og sikke et syn der mødte os! Der er vildt flot at se det kendte Staubbach vandfald der nærmest ligner det lander midt i byen. En idyllisk bjergstil og den smukke smukke dal. Jeg forudser allerede nu, at smuk bliver det adjektiv jeg kommer til at bruge mest i denne blogpost.

Selvom vi ankom til en smuk by og frisk bjergluft, fik vi også en idé om, hvor lille en by Lauterbrunnen egentlig er. Efter kl 20 er det kun en lille pub, Hotel Hornerpub der serverer mad - men det var fint med os, og faktisk rigtig hyggeligt med tyrolerstemning og fadøl. Og uanset hvad, skal man ikke komme til Lauterbrunnen for de kulinariske oplevelser😉 Efter lidt mad og en øl er der ikke meget andet at lave i Lauterbrunnen end at sove. Men vi skulle jo også være friske til at vandre langt dagen efter.

DAG 1: Lauterbrunnen hike

Efter at have spist lidt morgenmad ved den lokale bager nær togstationen, begav vi os ud på vores rundtur. Fra Lauterbrunnen der ligger i bunden af dalen tog vi en lille togtur/kabelbane op til Grütschalp der ligger oven over Lauterbrunnen landsbyen. Kabelbanen finder man lige overfor togstationen og er nem at finde via google maps også. Kabelbanen afgår hver 30 min og selve turen tager nok ikke meget mere end 5-10 min. Turen var ikke slem selvom jeg har højdeskræk - til gengæld stod vi virkelig tæt pakket.

IMG_8610.jpg

Da vi ankom til Grütschalp valgte de fleste dog at tage toget direkte videre til Mürren, hvor vi valgte at gå den tur til fods istedet. I forhold til at vi følte vi var ude at vandre i bjergene, var turen temmelig flad at gå - ikke de store højdedrag og en virkelig god og tydelig markeret sti. Og sikke en udsigt!

IMG_4471.jpg

Turen fra Grütschalp til Mürren tager ca 1,5 time at gå og selvom der stadig lå sne på jorden, var det slet ikke spor koldt. En smuk og let tur og så havde vi den næsten for os selv. Der findes også en længere rute fra Grütschalp til Mürren. Den tager ca 3-4 timer at gå, og jeg forestiller mig den går en del højere op. Men hvis man gerne vil ægte vandre / mountain bike, burde det altså også kunne lade sig gøre i Lauterbrunnen.

IMG_4492.jpg

Når I ankommer til Mürren togstation skal I bare fortsætte videre gennem den charmerende lille bilfri by mod kabelbanen mod Stechelberg /Schilthorn. Tager du kabelbanen mod Stechelberg, kommer du fra højden ned i dalen igen. Tager du den mod Schilthorn /Piz Gloria, kommer du op på toppen af bjerget, hvor der er et James Bond museum, da meget af In Her Majestys Secret service er optaget her. Turen derop er dyr, men da vi nu havde købt vores dyre 3 dags togpas, fik vi turen derop gratis (med i prisen), og tog afsted. 

IMG_8635.jpg

Toppen af Schilthorn byder på en udsigt over området og bjergkæden, men i gråvejr, er der naturligvis visse begrænsninger. Ikke desto mindre meget imponerende, ligesom kabelturen derop også var en smuk oplevelse i sig selv.

IMG_8657.jpg

James Bond museet er mildest talt småt, lidt uambitiøst og gammelt. Men vi nød især deres photo-op og udsigten fra toppen, og hyggede os meget godt i deres souvenirbutik og lille museum. Jeg ville spare pengene (og tiden) hvis jeg skulle afsted igen, men hvis man alligevel har togpas og man kommer på en solskinsdag, er det fin tidsfordriv 😊

IMG_4518.jpg

Fra Schilthorn/Mürren tager man en kabelbane ned til Stechelberg der ligger i bunden af dalen. Fra Stechelberg til Lauterbrunnen er der ca 1 times gang. Ruten byder på udsigt til alle dalens smukke vandfald og det grønneste græs man nogensinde så. Jeg smider bare lige lidt billeder her, det er vist en bedre reklame for Lauterbrunnen end noget som helst jeg kan skrive.

IMG_8757.jpg
IMG_8801.jpg

I Lauterbrunnen tog vi et lille lokal tog op til Wengen der ligger 10 min togtur fra Lauterbrunnen. Wengen tilbyder nogle få restauranter og en udsigt over dalen der bare er breathtaking. Ikke et must-see men en smuk lille togtur.

IMG_8829.jpg
IMG_8821.jpg

DAG 2: Lauterbrunnen to Zürich

Hvis du gerne vil tilbringe formiddagen i Lauterbrunnen er der også det kendte Trümmelbach vandfald, der er et helt system af vandfald inde i et bjerg i dalen, ca 30 min gang fra Lauterbrunnen. Det koster ca 100 kr at komme ind. Der er også nogle længere hikes fra Grütschalp, men ellers er der ikke det store at lave i Lauterbrunnen når man har hiket, set vandfald og ikke vil bruge tid/penge på at besøge Jungfraujoch. Jeg kunne sagtens have brugt en dag mere med at hike i området, besøgt den offentlige pool og tage billeder, men da vi kun var afsted en forlænget weekend, var halvanden dag også fin, og vi ville gerne se Zürich også.

En lille note omkring tidspunkt på året: Den offentlige pool åbner slut maj og stien bag Staubbach Vandfaldet åbner fra juni. Da vi kom i tidlig maj, måtte vi undvære de oplevelser - til gengæld var der nærmest ingen turister og bjergluften var fin varm på dette tidspunkt.

IMG_8805.jpg

Vi tog toget fra Lauterbrunnen til Zürich og nød udsigten lige så meget den anden vej. Vi ankom i Zürich ved frokosttid og besøgte verdens ældste vegetariske restaurant (efter eget udsagn). Hiltl har serveret vegetarisk mad siden 1898, og er nu en kæde der ligger mange steder i Zürich. Vi besøgte den restaurant der ligger på Bahnhofstrasse og hedder Dachterrasse Hiltl med en hyggelig udendørs terrasse.

IMG_8925.jpg

Området omkring Bahnhoffstrasse er hyggeligt at gå rundt i, med sidegader fyldt med charme. Du kan følge Bahnhoffstrasse hele vejen ned til søen, hvor der på Bürkliplatz var der er et hyggeligt loppemarked hver lørdag maj til oktober.

IMG_8929.jpg
IMG_8931.jpg

Til aften tog vi ud til Zürichs bedste hipsterområde. Helt præcist til Frau Gerolds Garten. Området kan nok bedst sammenlignes med Reffen i København eller lign. Et område bygget op af containers, kulørte lamper, borde bænke, køkkenhave, etc etc. Alt hvad man behøver for at hygge sig! Og øl naturligvis. Her kan man både hænge ud, drikke lidt øl, spise is, street food og høre musik. Kan på det varmeste anbefales! Vi gik af Langstrasse hjem - her kom vi også forbi en del barer og gang i gaden, så hvis du vil ud og svinge hoften efter en hyggelig aften på Frau Gerolds Garten, er Langstrasse og området deromkring, nok værd at tjekke ud.

IMG_8986.jpg
IMG_9024.jpg

DAG 3: Zürich

Sidste dag inden vi om aftenen igen skulle på flyet mod København, var også en søndag. Og hvis man synes Danmark lukker ned om søndagen, så er Zürich stendød. Stort set alle butikker lukker, og byen er helt nede i gear. Dog holder caféerne åbne - så vi gik efter en søndagsklassisker: brunch! Hos BANK kan man både drikke en drink, bestille bagerbrød og spise lækker morgenmad/brunch. 

IMG_9028.jpg

Jeg have læst at caféen hedder BANK, fordi den ligger i et gammel banks lokaler. Og da banker ligsom er Zürichs ting, tænkte jeg at det var meget sjovt at tjekke ude. Jeg vil sige, at man på ingen måde kan se, at stedet har været en bank, men caféen er virkelig hyggelig, stemningsfuld og laver dejlig mad. Lidt til den dyre side, men da vi ikke var blevet fattige af hverken mad i Lauterbrunnen, eller hos Frau Gerold, pungede vi ud for en god solid morgenmad/brunch her. Ca 300 kr pr mand - men det bliver det jo også nemt i Kbh. Og så smagte det godt!

IMG_9035.jpg

Hvad får man tiden til at gå med i en by hvor alt holder lukket? Man tager selvfølgelig gode sko på, og går byen tynd. Og så laver man en af mine yndlingsbeskæftigelser i fremmede storbyer: man tager i botanisk have

IMG_9037.jpg

 Vi slentrede gennem Altstadt og Niederdorf, men selvom gaderne er hyggelige, er de også lidt turistet/taggy. Jeg er mere til området omkring Frau Gerolds Garten der virker som om rigtige mennesker bor og lever der. Ellers er gåturen til den botaniske have meget stille og gennem beboelseskvarterer, men de flotte typer af slagsen.

IMG_9049.jpg

Den botaniske have er en hyggelig park med en café der har en fin udsigt over byen. Men det der er det sjoveste, er parkens 3 'domes' der er drivhuse med forskellige former for vegetation fra forskellige klimazoner. Sjovt, hyggeligt og smukt at gå på opdagelse i.

IMG_9096.jpg

Efter 2 halve dage i Zürich følte vi på mange måder at vi havde gået byen tynd og oplevet det bedste den har at byde på. En rigtig hyggelig by -  men heller ikke en by man skal sætte mere tid af til. Til gengæld tror jeg ikke det er sidste gang jeg har været i Lauterbrunnen. Et besøg der er godt for både krop og sjæl - vandfald, grønt græs, frisk  luft og udsigter så flotte at de ligner de er malet på!

IMG_8705.jpg

En forlænget weekend med besøg i både smukke smukke Lauterbrunnen og hyggelige Zürich kan på det varmeste anbefales!

_MG_8911.jpg
IMG_0063.jpg
bottom of page